&V&íte jak vybrat kvalitn&í krmivo pro pejska?&&& & &&Abyste byli schopni vz&ít v&ýživu sv&ého psa do vlastn&ích rukou a přitom nechybovat, je třeba: && &&- naučit se &č&íst etikety& na pytl&ích a vědět, co tam hledat (včetně &údaje o kontrole nebo testov&án&í krmiva &úředně stanoven&ým org&ánem např. AAFCO) &
&- nespokojit se jen s informacemi v&ýrobce, ale &hledat reference nestrann&ých chovatelů& a pokud možno se na vlastn&í oči přesvědčit, jak&á je kondice psa del&š&í dobu (měs&íce) krmen&ého vybran&ým krmivem &
& & K bodu 2 nen&í mysl&ím, co dodat, tak že ad 1 : Nehledejte krmen&í jen podle věku, velikosti a způsobu života va&šeho psa, to, co v&ás v prv&é řadě mus&í zaj&ímat, jsou &suroviny&, kter&é v&ýrobce do granul&í nam&íchal !! Ze z&ákona mus&í b&ýt suroviny vyjmenov&ány v sestupn&ém pořad&í podle obsahu v krmivu, tzn. že to, co je prvn&í v seznamu, toho tam je nejv&íc. Mělo by to b&ýt spolehliv&ým vod&ítkem, ale pamatujte, že pap&ír unese leccos a kde nen&í žalobce, nen&í soudce, tak že nemus&í b&ýt v pytli co, co je na pytli. Proto ten bod 2 v&ý&še! Nen&í ani od věci zkontrolovat si, do jak&é m&íry u zahraničn&ích v&ýrobků česk&ý překlad odpov&íd&á origin&álu. Je rozd&íl, jestliže na česk&é etiketě naleznete term&ín kuřec&í moučka, krůt&í moučka na 1. dvou m&ístech seznamu ingeredienc&í, ov&šem v origin&ále nep&í&š&í k&ýžen&é bdquo;mea&l&&" n&ýbrž bdquo;mea&t&&", což je pravda rozd&íl jednoho p&ísmenka, ale znamen&á to maso. O tom, proč mus&íme dělat rozd&íl mezi moučkou a masem, bude řeč n&íže.& &Uvědomme si, že pes je genetick&ým založen&ím masožravec. Ov&šem i ten praotec vlk, když strhl jelena, se s radost&í pustil do jeho žaludku a spoř&ádal ho i s hodnotn&ým natr&áven&ým rostlinn&ým obsahem. Na to mysleme a hledejme v krmen&í i hodnotnou vl&ákninu. Nepolid&šťujme psa ve sv&é mysli a to ani ohledně v&ýživy. Člověk v důsledku přem&íry konzumace živoči&šn&ých tuků předčasně odch&áz&í do věčn&ých lovi&šť stižen infarktem, mrtvic&í, komplikacemi cukrovky nebo rakovinou střeva, ale psů se ateroskler&óza net&ýk&á a živoči&šn&ý tuk tr&áv&í podstatně l&épe a ke sv&ému prospěchu než rostlinn&ý. Nebo m&áte n&ápad, kde by si vlk mohl poř&ídit l&áhev řepkov&ého olejeJ? & && & &Dočetla jsem se, že 90% zbytků ve vlč&ím trusu kdesi na Polonin&ách je původem z jelen&í zvěře. Na prvn&ím m&ístě (m&ístech) seznamu surovin tedy i vy hledejte &masovou moučku& jako hlavn&í, tedy &živoči&šn&ý, zdroj b&ílkovin&. V&ýjimkou mohou b&ýt formule pro seniory nebo light.& &(Varovn&á teoretick&á odbočka - obiloviny obsahuj&í tak&é poměrně velk&é množstv&í b&ílkovin, mohou m&ít i 2/3 b&ílkovin jako m&á libov&é maso. To je sp&ásou pro lidstvo trp&íc&í civilizačn&ími chorobami nebo na druh&é straně chudobou, ale pes rostlinn&é b&ílkoviny využ&ív&á podstatně hůř, kromě toho nepokr&ývaj&í pln&é spektrum aminokyselin. Je tedy možn&é vyrobit krmivo na b&ázi levn&é kukuřice, jen s mal&ým př&ídavkem masa pro va&še obalamucen&í a na deklaraci celkov&ých b&ílkovin to nepozn&áte! Ze psa je r&ázem skoro vegetari&án. Pokud pozorně čtete, nam&ítnete, že v tom př&ípadě by na prvn&ím m&ístě v surovin&ách měla b&ýt uvedena kukuřice a vy byste se nedali. Měla, ale v&ýrobci při&šli s dal&š&ím &úskokem - obiloviny se rozep&í&š&í jako b&íl&á r&ýže, r&ýžov&á mouka, celozrnn&á r&ýže, kukuřice, kukuřičn&ý lepek, kukuřičn&á krupice - a pak se třeba i to m&álo masov&é moučky, co tam je, dopředu dostane i když ve v&ýsledku jde zase o t&éměř vegetari&ánskou stravu. Jedin&ý &údaj, kter&ý v&ám řekne, že kupujete granule vyroben&é opravdu přev&ážně původně z masa, je &procentu&áln&í zastoupen&í živoči&šn&ých b&ílkovin& v celkov&ém jejich množstv&í. Č&íslo, kter&é by v&ám mohlo zalichotit, by mělo b&ýt přes 60%. Vět&šinou v&šak tento &údaj na etiketě nenajdete, chcete-li ho zn&át,zhusta v&ám nezbyde, než pustit se do detektivn&ího p&átr&án&í a dotazovat se u v&ýrobců a dovozců. Předem v&ám mohu ř&íci, že m&álo kdo v&ám odpov&í. V&íte, proč asi? Na prstech jedn&é ruky pak spoč&ít&áte ty, kteř&í tento &údaj bez okolků zvěřejňuj&í. Ve v&šech jejich materi&álech tento &údaj najdete, rozepsan&ý dokonce na pod&íly jednotliv&ých druhů mouček a graficky zn&ázorněn&ý.)& &Chtějte vidět &druhově jasně určenou moučku& - kuřec&í, krůt&í, ryb&í, jehněč&í, ž&ádnou masovou směs. V&ítan&ým &údajem je ten o použit&í &pr&émiov&é, n&ízkopopelov&é moučky& z ekologicky nezat&ížen&ého prostřed&í. Je&ště vězte, že nen&í ryba jako ryba a &nejhodnotněj&š&í je& &moučka ze sledě&, na druh&ém m&ístě ze sardinek a ančoviček a z lososa proti oček&áv&áni až naposled. Tak si doběhněte pro zavin&áče a můžeme pokračovat!& & Nemyslete, že moučka a maso jsou zaměniteln&é v&ýchoz&í suroviny. Granule maj&í n&ízk&ý obsah vody, maso v nich obsažen&é se mus&í tak&é usu&šit a tak obratem ruky je z původn&ích 20ti % čerstv&ého masa (jak se hrdě p&í&še na řadě pr&émiovek i superpr&émiovek a na v&ás to m&á působit, jako že pes dostane m&álem půlku kuřete denně) nějak&ých slab&ých 7 (slovy sedm) gramů. Pes je zase nucen k vegetari&ánsk&é stravě a garantuji v&ám, že v těchto př&ípadech va&še ž&ádosti o ud&án&í procent živoči&šn&ých b&ílkovin zůstanou v&ýrobcem nevysly&šeny.& &Jako levn&ý zdroj b&ílkovin jsou často použita vejce, skoro bych řekla, že je najdete v absolutn&í vět&šině krmiv.Vaječn&ý b&ílek je v&šak mocn&ým alergenem, myslete na to, pokud m&á v&á&š pes pot&íže v tomto smyslu.& && & &Na dal&š&ích m&ístech pak hledejte &jasně deklarovan&é zdroje snadno straviteln&ých& &polysacharidů.& Jsou důležit&é k pokryt&í energetick&ých potřeb organismu tedy r&ýži b&ílou i hnědou, celozrnnou p&šenici, ječmen, oves, kukuřici a pozor - v&ýtečn&ým pohotov&ým a dieteticky perfektn&ím zdrojem &škrobů jsou tepelně upraven&é brambory speci&áln&ích odrůd. Jistě jste o brambor&ách sl&ýchali, že do v&ýživy psa nepatř&í, ale dne&šn&í poznatky ř&íkaj&í opak. Jedn&á se o s jistotou nealergizuj&íc&í složku a protože ve srovn&án&í s někter&ými obilovinami ne levnou, nenajdete ji hned tak v každ&ém krmen&í.& && & &O &tuc&ích& jsme předeslali, že bez rostlinn&ých se pes obejde a r&ád. Největ&š&ím př&ínosem pro něj je &tuk ryb&í a kuřec&í&, hověz&í lůj nebo &škvarky již stoj&í o př&íčku n&íže jak co do stravitelnosti, tak do obsahu nenasycen&ých mastn&ých kyselin - jejich blahod&árnost pozn&áte na stavu kůže psa.& &Aby zaž&ívac&í trakt fungoval, jak m&á, mus&í krmn&á d&ávka obsahovat i dostatek &vl&ákniny.& Vl&áknina podporuje fyziologick&ý pohyb střeva při tr&áven&í, os&ídlen&í př&átelsk&ými bakteriemi, čist&í jeho stěnu a br&án&í tak hnilobn&ým procesům, kter&é mohou b&ýt př&íčinou jak z&ánětů, tak rakovinn&ého bujen&í. Nejčastěj&š&ím a v&ýborn&ým zdrojem vl&ákniny b&ývaj&í řepn&é ř&ízky, v holistick&ých formul&ích pak i obsažen&á zelenina, ovoce a bylinky. Snad jen u FirstMate jsem na&šla využit&í &zeolitu&, jak&ési př&írodn&í hlinky, kter&á sliznici střeva &účinně podporuje v jej&í činnosti.& &Pro spr&ávn&é fungov&án&í metabolismu jsou nezbytn&é i &vitam&íny, miner&ály a stopov&é prvky. && &Vitam&íny b&ývaj&í přid&áv&ány do vět&šiny krmiv, ot&ázkou je, zda v kvalitn&í, do znamen&á biologicky dostupn&é formě. Dalo by se čekat, že u poctiv&ých v&ýrobců budou i vitam&íny v poř&ádku.& &Pro kostn&í metabolismus maj&í velk&ý v&ýznam v&ápn&ík a fosfor a z&álež&í nejen na jejich spr&ávn&ém množstv&í, alei vz&ájemn&ém poměru. Věřte, že v kvalitn&ích krmivech (a to by ta, kter&á vyhov&í na&šemu koment&áři surovin, měla b&ýt) b&ýv&á oboj&í vyladěno spr&ávně a pokud budete byť v dobr&é v&íře v&ápn&íkov&é př&ípravky (nebo maso) do krmn&é d&ávky přid&ávat, můžete danou rovnov&áhu pokazit a v&ýsledkem budou odv&ápněn&é kosti a růstov&é obt&íže va&šeho psa. Nen&í třeba snad komentovat, že organick&á forma v&ápn&íku obsažen&á v krmivu z kvalitn&ích mouček je daleko l&épe využiteln&á, než př&ídavky v&ápn&íku anorganick&ého (vlastně s&ádry). Dal&š&í pojem, kter&ý z t&éto oblasti hledejte v &údaj&ích o krmivu - &chel&átov&é stopov&é prvky&. Je to vlastně spojen&í b&ílkoviny a dan&ého prvku (Fe,Se, Mn, Zn), č&ímž se dos&áhne opět kvantitativně jin&é vstřebatelnosti, než pokud tyto prvky na b&ílkovinu nav&áz&ány nejsou. Pak se na krmivu buď nep&í&še v tomto ohledu nic, nebo - anorganick&ý zdroj stopov&ých prvků. Rozd&íl pozn&áte bezpečně na stavu kůže, dr&ápů a pigmentace.& & T&ímto jsme vyčerpali hlavn&í kategorie surovinov&ého složen&í krmiv. Seznam ingeredienc&í v&šak může b&ýt &šir&š&í. Na tomto m&ístě, nedaleko vitam&ínů, bych nyn&í zm&ínila tzv. &probiotika.& Nejde o složku objemově v&ýznamnou, zato funkčně velmi. Probiotiky se mysl&í jednak &pomocn&é bakterie&, př&átelsk&é zaž&ívac&ímu traktu a druhově specifick&é, kter&é v&ýznamně pom&áhaj&í udržovat zdrav&é prostřed&í ve střevě, pod&íl&í se na rozkladu potravy na jednotliv&é živiny a svoj&í př&ítomnost&í chr&án&í v&ýstelku střeva před n&ájezdem nepř&átelsk&ých bakteri&í, kter&ý by znamenal minim&álně nepř&íjemn&ý průjem. Za druh&é - vz&ácněji, se můžeme ze skupiny probiotik v krmivech setkat s př&ídavkem &enzymů.& To jsou b&ílkovinn&é l&átky, kter&é jsou nezbytn&é při &štěpen&í b&ílkovin, tuků a polysacharidů na vstřebateln&é molekuly. Jsou-li do krmiva přid&ány, organismus m&á men&š&í bdquo;pr&áci&" se zpracov&án&ím přijat&é potravy a zvy&šuje se i jej&í stravitelnost. K t&é se je&ště dostaneme. &Probiotika a vitam&íny představuj&í l&átky citliv&é& &k teplotě& okoln&ího prostřed&í. Teplota &nad 40 st.C nič&í& v&šechna probiotika a někter&é vitam&íny. Proto jejich skutečn&á př&ítomnost v krmivu velmi z&álež&í na technologick&ém postupu při v&ýrobě. & &V&ít&ána je př&ítomnost &dal&š&ích biologicky hodnotn&ých surovin&, jako je zelenina - nejčastěji mrkev, hr&á&šek, rajčata, bylinky, jablka, brusinky, borůvky,mořsk&é řasy, rostlinn&é v&ýtažky,syrov&átka, s&ýr, p&šeničn&é kl&íčky, vojtě&ška alfaalfa a dal&š&í dobrůtky.& &Zvl&á&štn&í koment&ář bych si dovolila u &glukosaminu, chondroitinu a karnitinu&. Prvn&í dvě l&átky patř&í ke stavebn&ím složk&ám chrupavek. Přid&áv&ány jsou zvl&á&ště do formul&í pro velk&á a obř&í plemena. Jejich funkčnost z&álež&í na formě, v jak&é jsou přid&ány (pokud např. ve formě kuřec&í nebo žraloč&í chrupavky, vstřebatelnost je poměrně zanedbateln&á, l&épe už na tom je glukosamin sulf&át, glukosamin chlorid je naproti tomu prakticky ne&účinn&ý) a samozřejmě na d&ávce. Ta se i u těch nejv&íce obohacen&ých krmiv pohybuje někde kolem třetiny denn&í d&ávky, kter&á se uvažuje jako doporučen&á. Samozřejmě, l&épe něco, než nic. P&í&šu to zde proto, abyste nedali přednost jinak podřadn&ému krmivu co se t&ýče zdrojů hlavn&ích živin jen kvůli tomu, že obsahuje glukosamin. Zdrav&ý pes kvalitně živen&ý nepotřebuje př&ídavek t&éto l&átky a pes, kter&ý m&á probl&émy s pohybov&ým apar&átem, potřebuje pomoc razantněj&š&í. Karnitin je l&átka přirozeně se vyskytuj&íc&í v mase, svoji &úlohu hraje předev&š&ím v činnosti svalstva, srdečn&ího i kostern&ího. V ž&ádn&ém krmivu nen&í obsažen v pozornostihodn&é d&ávce, plat&í tedy tot&éž, co o glukosaminu a chondroitinu, průměrn&é krmivo nevylep&š&í. Je uvažov&án jako l&átka hraj&íc&í roli např. ve v&ývoji srdečn&í kardiomyopatie (chorobě srdce zkracuj&íc&í podstatně život jedince) u predisponovan&ých plemen, ov&šem pokud bychom ho chtěli pod&ávat s c&ílem prevence, st&ála by n&ás denn&í d&ávka karnitinu pro 30 kg psa několikan&ásobně tolik, co d&ávka krmiva. I z toho je možn&é si udělat představu o množstv&í přid&ávan&ém do krmiva běžn&é ceny. Pro ps&í extrav&ýkonostn&í sportovce jsou k dispozici speci&áln&í doplňky stravy s &účinn&ým množstv&ím karnitinu.& & Dost&áv&áme se k l&átk&ám, jejichž n&ázev vzbuzuje na prvn&í pohled sm&í&šen&é pocity. &Konzervanty&... Jsou obsaženy ve v&šech krmivech, ale je třeba mezi nimi rozli&šovat. Než se k tomu dostaneme a tak&é proto, abychom si pak patřičně v&ážili poctiv&ých krmiv, trochu teorie. Granule představuj&í trvanlivou formu v&ýživy. &Trvanlivost &znamen&á, že po jej&í dobu v&ýrobce garantuje zachov&án&í v&ýživov&ých hodnot a nepř&ítomnost &škodliv&ých l&átek vznikl&ých v důsledku bdquo;zkažen&í&". Podstatou onoho bdquo;zkažen&í&" - l&épe řečeno &znehodnocen&í& - jsou hlavně dva procesy: &1. oxidace& - tzn. změna k hor&š&ímu (až k toxick&ým l&átk&ám) v důsledku chemick&é reakce mezi kysl&íkem a složkou potraviny, &2. působen&í než&ádouc&ích mikroorganismů& - v př&ípadě granul&í sp&í&še pl&ísn&í než bakteri&í, vedouc&í k minim&álně stejně rizikov&ým změn&ám jako oxidace. Trvanlivost granul&í je běžně rok, v&ýjimečně 18 měs&íců. Jak toho lze dos&áhnout?& &&A) &&N&ízk&ým obsahem vody& (granule do 10ti %, v&šimněte si, že tzv. polovlhk&á krmiva jsou vždy konzervov&ána chemicky nebo cukrem nebo oboj&ím- to jsou takov&é ty z m&ého hlediska nezdrav&é odměny, kter&ých najdete v každ&ém obchodě pln&ý reg&ál, což mne zlob&í a tě&š&ím se, že o odměn&ách pro pejsky si na těchto str&ánk&ách je&ště popov&íd&áme), &ale to samo o sobě nestač&í.&& &B) &Omezen&ím kontaktu hmoty granule s kysl&íkem&.& &V&šechny značky granul&í až na jedinou maj&í strukturu granule podobnou houbě - spousta mal&ých komůrek a v nich vzduch, plocha, kter&á je tak př&ístupn&á než&ádouc&ímu působen&í kysl&íku je tak velik&á a oxidačn&í pochody maj&í zelenou. Chcete-li zjistit, kter&á že značka je na tom jinak = l&épe, vyž&ádejte si vzorek granul&í, připravte si skleničky s vodou a srovnejte, jak se chov&á granule po vhozen&í do vody. Připom&ín&ám, že vzduch nadn&á&š&í a kde ho je dost, to plave, kde nen&í, to nikoliv. Např&íklad při v&ýrobě &FirstMate je použita unik&átn&í technologie několikan&ásobn&ého ods&át&í vzduchu z granul&í& v průběhu v&ýroby. Granule jsou tedy kompaktn&í, hutn&é (zkuste jednu rozlomit) a &obsah je chr&áněn před působen&ím vzduchu, i když m&áte pytel otevřen&ý& &del&š&í dobu&. & &Druh&ý způsob, jak omezit působen&í vzduchu se logicky nab&íz&í - balen&í ve vakuu. Ov&šem s otevřen&ím pytle kouzlo ochrany miz&í...& &C) &Na někter&é složky potravy v&šak ani toto nestač&í&, kromě toho, jak jsme řekli, vět&šina granul&í před vzduchem nen&í v&ýrobcem chr&áněna nijak. Speci&álně &tuky maj&í velkou& &tendenci ke žluknut&í - oxidaci a produkty jsou toxick&é& hlavně pro j&átra. V&šichni v&ýrobci jsou nuceni proti tomu něco dělat, i kdyby jim na j&átrech va&šeho psa nez&áleželo, protože žlukl&é tuky by způsobily z&ápach krmiva a to by v&ám podezřel&é bylo. & &Proto v&šude najdete tzv&. antioxidanty&. V těch nejkvalitněj&š&ích krmivech &antioxidanty &&př&írodn&ího r&ázu- směs vitam&ínů C a E(tokoferolů&), bez &škodliv&ého vlivu na organismus a jejich př&ítomnost je př&ínosem ke kvalitě krmiva. Př&írodn&í konzervanty nejsou tak mocn&é, jako ty chemick&é, ale při kvalitn&ích vstupn&ích surovin&ách a čist&é v&ýrobě svoji pr&áci zvl&ádnou. & &V těch ostatn&ích pak naraz&íte na &chemick&é.& Nejčastěji &BHA a propylgall&át&, u nich nebyl snad prok&áz&án z&ávažněj&š&í negativn&í vliv na zdrav&í, ale čert nikdy nesp&í a bude l&épe ho nepokou&šet. & &D&ále pak &sorban draseln&ý a ethoxiquin&, to jsou již potenci&áln&í rakovinotvorn&é l&átky, setkat se s nimi můžete i v marmel&ád&ách a kečupech a ... Předpokl&ád&á se, že nej&íte půl kila marmel&ády denně a tak jsou dovoleny, aby na trhu mohly b&ýt i levn&é (kvalitn&í??) džemy a spol. Ov&šem granule tvoř&í absolutn&í vět&šinu toho, co pes za život sn&í. & &Domyslete to do důsledku, opravdu by v&ás nestra&šilo čern&é svědom&í, kdybyste ho denně nutili konzumovat něco, co by si s&ám určitě nevybral?& &A tak jsme se dostali k tomu, co bychom měli považovat za &stra&š&áka na etiketě& pytle. Dočteme-li se, že krmivo obsahuje vedlej&š&í živoči&šn&é produkty, vedlej&š&í rostlinn&é produkty, obiloviny bez specifikace druhu, s&óju, rostlinn&é oleje bez ud&án&í druhu, barviva, chemick&é konzervanty, aromata a ochucovadla , nen&í to krmen&í dobr&é pro ž&ádn&ého psa, natož pro toho va&šeho.& &Na konec jsem nechala je&ště jednu hodnotu, kter&á n&ám hodně vypov&íd&á o kvalitě krmiva a to je &stravitelnost.& Mysl&ím, že b&ýv&á často ch&áp&ána nespr&ávně ke &škodě věci. Stravitelnost krmiva je term&ín, kter&ý popisuje, kolik &účinn&ých l&átek a s jakou n&ámahou je organismus z krmiva schopen využ&ít. Připomeňme si, že potrava mus&í b&ýt rozložena na molekuly jednotliv&ých živin a jen ty jsou schopny proj&ít střevn&í stěnou do krevn&ích kapil&ár a dostat se d&ál do cel&ého těla. Často jsem sly&šela n&ázor lid&í, kteř&í se podivovali nad t&ím, že krmivo m&á 80% stravitelnost, do misky nasypou 100 g, ale do pytl&íku pak za pejskem posb&íraj&í mnohem v&íc...Jednak - granule maj&í do 10% vody, ale čerstv&á potrava třeba 80%, tud&íž pes krmen&ý granulemi mus&í přij&ímat pit&ím podstatně v&íc vody, než pes krmen&ý tradičn&í stravou. V zaž&ívac&ím traktu granule přijatou vodu vstřebaj&í a v&ýsledkem je hmota, kter&á je již obdobně vlhk&á jako by byla porce vařen&ého masa s r&ýž&í a mrkv&í. Pro ty, kdo nikdy psa vařen&ým krmen&ím nekrmili - takov&á porce, kter&á by odpov&ídala 100g granul&í by v&ážila asi 300g. V trusu je vody st&ále podstatně v&íce než v granul&ích a to je prvn&í č&ást vysvětlen&í. Druh&á je ta, že představa 100g pes sežral, 80% měl vstřebat, tak že nevyužit&ý zbytek by měl m&ít 20g je myln&á a to proto, že stravitelnost popisuje ty konečn&é molekuly živin, kter&é jedin&é organismus využije. Budiž řečeno, že stravitelnost přesahuj&íc&í 80% je to, co by v&ám mělo udělat radost. U krmiv podezřele levn&ých a podezřele poskl&ádan&ých je stravitelnost třeba pod 50% a tud&íž krmn&á d&ávka i dvojn&ásobn&á oproti kvalitn&ímu krmivu. V&ýsledně takov&ý majitel psa u&šetř&í podstatně m&éně, než si mysl&í (pokud o tom vůbec nějak přem&ý&šl&í) a hlavně, organismus psa mus&í zpracovat dvojn&ásobn&é množstv&í balastu, aby vytěžil aspoň symbolicky dostačuj&íc&í d&ávku živin. Že mu to na zdrav&í nepřid&á, je jasn&é. & & Z řečen&ého vypl&ýv&á, že pes krmen&ý granulemi mus&í m&ít st&ále k dispozici vodu a jej&í množstv&í mus&í b&ýt neomezen&é. M&ám na mysli hlavně pejsky ubytovan&é cel&ý rok venku, kdy se snadno stane, že voda buď rychle zmrzne nebo je jej&í potřeba v důsledku tepla vět&š&í než jsme čekali a v&ýsledkem může b&ýt pes ž&ízn&íc&í i řadu hodin!!& && & &Je&ště se vraťme k momentu, kdy jsme nech&ávali &granule v žaludku bobtnat& vypitou vodou. Je to poměrně &rizikov&ý moment& z hlediska n&ásledn&ého rozepět&í žaludečn&í stěny. Obzvl&á&šť majitel&é velk&ých plemen se ob&ávaj&í tzv. &torze žaludku&, kdy ten n&áhle přeplněn&ý žaludek uděl&á kotrmelec, uskřine velk&é c&évy a pes se velmi rychle dost&áv&á do těžk&ého &šokov&ého stavu, kdy &život zachraňuj&íc&í může b&ýt jedině urgentn&í operace&. Čas se poč&ít&á na des&ítky minut, nikoliv hodiny a i tak je &úmrtnost velk&á. Tomuto předch&áz&í např&íklad v&ýrobce granul&í &FirstMate, kter&é& &nebobtnaj&í nar&áz za kr&átk&ý čas jako houba, ale postupně od povrchu a po vrstvičk&ách,& kter&é se pohybem žaludku stihnou st&írat a posunovat d&ál do střeva, takže torze se odkl&ád&á na neurčito.& && & &Čerp&áno z čl&ánku MUDr.Karly Dvoř&ákov&é&
|